بیماری( مالتیپل اسکلروز) ام اس و تغذیه

نقش رژیم غذایی در درمان بیماری ام اس

مالتیپل اسکلروز( ام اس) یک بیماری التهابی در سیستم عصبی مرکزی است که با التهاب و از بین رفتن میلین (غلاف چربی پوشاننده اعصاب بدن) همراه است. برای آشنایی بیشتر با این بیماری و نحوه درمان آن با رژیم غذایی با دکتر فرزاد احمدی دکتر رژیم لاغری در اصفهان همراه باشید.

پادکست اف بی اس

علائم بیماری ام اس

دو بینی، از دست دادن ناگهانی دید یا تاری دید در یک چشم،از دست رفتن تعادل بدن،اختلال گفتاری و کرختی،ایجاد اختلال حسی، لرزش اندام ها،خستگی مفرط،گرفتگی عضلات،ایجاد ناهنجاری های مرتبط مانند افسردگی، اضطراب، اختلال دو قطبی، سرخوشی، کاهش تمرکز و یادگیری ،فراموشی، روانپریشی، اختلال در توجه، اختلال شنوایی، اختلال حسی، ضعف، اختلال عملکرد جنسی،اخلال در دفع مدفوع، اختلال عملکرد مثانه بر اساس متا آنالیز در سال 2019 ایران در خورمیانه رتبه اول رابا 72 هزار بیمار مبتلا به ام اس دارا است. نوع تغذیه فرد در مرحله پیشگیری و ضمن بیماری برای کنترل آن می تواند بسیار موثر و مفید باشد.

اگر فرد بیمار ازرژیم غذایی اصولی و تنظیم شده استفاده کند نه تنها انرژی لازم را به بدن رسانده، بلکه از انواع ویتامین ها و مواد مغذی بهره مند می شود و این امر برای تقویت دستگاه های مختلف بدن( دستگاه ایمنی، اعصاب و قلب و عروق و گوارش و …) مفید بوده و فرد را در وضعیت روحی و جسمی مناسبی قرار می دهد. به دلیل وجود یبوست در اکثر بیماران باید از غلات سبوسدارو مواد پرفیبر مانند انواع سبزیجات استفاده شود.

بیماری ام اس و رژیم غذایی

هم چنین نوشیدن آب و مایعات فراوان ( 6 تا 8 لیوان در روز) می تواند مفید باشد. با مصرف میوه ها و سبزیجات تازه و برگ سبز(مثل بروکلی،اسفناج ،جعفری)باید دریافت آنتی اکسیدان ها ، ویتامین سی و ویتامین ای به مقدار مناسب و کافی باشد.

در این بیماری باید برای حفظ سلامتی بیمار دریافت ویتامین های گروه بی و ویتامین دی، ویتامین بی 12 و ویتامین بی 6، املاح معدنی مانند سلنیم، روی ، منگنز، مولیبدن، منیزیوم کافی باشد. در عین حال مصرف زیاد و نابجای ویتامین آ می تواند خطرناک باشد. مصرف چربی های مضر( چربی های اشباع) که در روغن جامد و کره و دنبه و امعا و احشا گوشت وجود دارد و تمام چربی های با منشا حیوانی باید حذف یا بسیار محدود شود.

میزان مصرف گوشت قرمز( کاملا بدون چربی) در حد متعادل و استفاده از مرغ که باید چربی های آن قبل از پختن جدا شود و مصرف ماهی و غذاهای دریایی تحت نظر کارشناس و متخصص تغذیه باید تعیین شود.
چربی های گیاهی باید جایگزین چربی های حیوانی شوند. انواع چربی های گیاهی مثل روغن آفتابگردان و روغن گل های پامچال( امگا 3) و چربی های حیوانی مثل شاه ماهی، ماهی خالدار، ماهی تن به دلیل به تاخیر انداختن و از بین رفتن غلاف میلین و کاهش مشکلات موجود در انتقال پیام عصبی می تواند مفید باشد. به دلیل نقش حیاتی چربی ها در بدن و برای انجام متابولیسم طبیعی و لزوم استفاده از چربی ها برای ساخت بافت های بدن باید از چربی های مفید در رژیم غذایی این افراد استفاده شود. منابع غذایی که حاوی امگا 3 و امگا 6 هستند و جوانه دانه ها به خصوص دانه یونجه که تازه شروع به جوانه زدن می کند، باید میل شود.

مواد غذایی فراوری شده و کنسروی، سوسیس و کالباس، نوشابه ها؛ آبمیوه های صنعتی و خیلی شیرین، شربت، شکلات، شیرینی، کیک، بیسکوییت، سس های صنعتی و تمام سس های پرچرب، غذاهای آماده و منجمد شده، فراورده های لبنی پر چرب، حذف شود و مصرف نمک و غذاهای شور محدود گردد.

فرد مبتلا به ام اس باید به برنامه غذایی خود توجه داشته و غذاهای حساسیت زا را شناخته و از رژیم غذایی خود حذف کند. مواد غذایی مانند بادمجان، تخم مرغ، گوجه فرنگی، شیر، نان گندم، شکر، مخمرها، مواد غذایی با نگهدارنده،سیب زمینی،ادویه، میوه ها و سبزی هایی که خوب شسته نشده باشند یا برای رشد انها از افزایش دهنده رشد استفاده شده و ارگانیک نیستند، مواد غذایی که رنگ مصنوعی دارند(مثل نوشابه)، بسته به واکنش بیمار می تواند حاسیت زا باشد .

چون این افراد نمیتوانند تحرک خوبی داشته و فعالیت منظم بدنی ندارند، بنابرین باید از مصرف غذاهای پرچرب و پر کالری مانند فست فودها و تنقلات اجتناب کنند.

مشاور تغذیه و رژیم درمانی
شیلا ایزدی
نظام پزشکی .ت3171
refrences:dietary interventions and muittiple sclerosis.current neuroscience reports

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

سلام خیلی خوشحالیم که با ما تماس گرفته اید چه کمکی میتوانم بکنم

×